|
CUPRINS
Instalarea în Parohie
Pregătirea pentru Oficiul Parohial
Vizita Ps Visarion Răşinăreanu
Sfinţirea setului de Sfinte vase
Ziua eroilor
Ziua Copilului
Colecta pentru veşminte preoţeşti şi sfinţirea lor
Cercul de pictură Buna Vestire
Maslul de obşte
Sfinţirea Cristelniţei
Sfinţirea garniturii şi acoperămintelor Sf. Altar şi a epitafului Adormirii Maicii Domnului
Sfinţirea Pangarului
Prohodul Maicii Domnului
Maslul de obşte la Sumerna
Binecuvântarea semănăturilor
Deschiderea anului şcolar2006-2007
Expoziţia de pictură de icoane pe sticlă
Sfinţirea sălii de clasă a Bisericii
Anchete sociale în parohie
Sfinţirea Evangheliei
Sfântul Nicolae, prietenul copiilor
Ceata de feciori
Duminică 14 mai satul Ucea de Sus a fost în sărbătoare. Întreaga obşte l-a aşteptat pe IPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului. Acesta a venit în Ucea de Sus pentru a instala în funcţie noul preot al parohiei. IPS Sa a fost întâmpinat de zeci de oameni. De la intrarea în sat Mitropolitul Ardealului a fost condus până la Biserică într-o trăsură trasă de cai lipiţani. Sătenii s-au îmbrăcat de sărbătoare. Femeile au scos din lăzile de zestre costumele populare cu ii şi cretinţe din vremea bunicilor.
Noul preot, Alexandru Stanciu este în vârstă de 32 de ani şi îl înlocuieşte pe preotul paroh Ilarie Morariu care a slujit în Biserica din Ucea de Sus de peste 29 de ani.
IPS Laurenţiu Streza înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi au oficiat Sfânta Liturghie. Au participat primarii din comuna Ucea şi oraşul Victoria, consilierul făgărăşean Vasile Ţifrea, directorul oficiului Prefecturii Lucian Gavrilă şi alte personalităţi din Ţara Făgăraşului.
Prânz festiv
După slujbă s-a organizat o agapă la restaurantul Paradis din Victoria. Au participat preoţi, personalităţi venite la Ucea şi săteni. Corul Bisericii a pregătit un program artistic alcătuit din vechi cântece populare tradiţionale.
IPS Laurenţiu a mulţumit pentru felul în care a fost primit la Ucea de sus dar a atras atenţia asupra faptului că localitatea nu are casă parohială.
„Am fost bucuros să vin la Ucea de Sus. Mulţumesc pentru primirea deosebită pe care aţi organizat-o. Este o ocazie pe care o folosesc să vă atrag atenţia, toţi oamenii din această zonă au case frumoase. Trebuie să construiţi şi pentru Biserică o casă parohială. Este timpul să începeţi construcţia. Totodată vă rog să acordaţi tot sprijinul noului preot”, a spus IPS Laurenţiu Streza.
„Vizita IPS Laurenţiu Streza este un moment deosebit pentru noi, la fel de importantă este şi instalarea noului preot. Am colaborat cu sătenii din Ucea de Sus şi am organizat o sărbătoare pe cinste. Suntem bucuroşi că am primit binecuvântarea Înalt Prea Sfinţiei Sale”, a declarat primarul comunei Ucea, Vasile Silea.
Noul paroh al satului Ucea de Sus, este absolvent al Facultăţii de Teologie Andrei Şaguna din Sibiu şi al cursurilor de master ale aceleiaşi instituţii: „Este un moment de mare emoţie pentru mine. Sunt clipe memorabile pe care le voi ţine minte toată viaţa. Este prima mea parohie şi sper să fie un început bun. Am încredere că voi avea o bună colaborare cu toţi credincioşii” a spus noul preot Alexandru Stanciu.
În satul Ucea de Sus nu este casă parohială. Preoţii slujitori de aici au avut case particulare, fiind fii ai satului. Cu venirea noului preot paroh Alexandru Stanciu s-a pus problema casei parohiale.
Pentru început primarul comunei Ucea, Vasile Silea a căutat să rezolve această problemă a găzduirii preotului. Dânsul a găsit o familie cu suflet mare şi cu frică de Dumnezeu pe nume Codrea Adrian şi Rodica, care a pus la dispoziţie casa fiicei lor, Ruxandra care se află la studii în SUA.
Nefiind locuită de ceva vreme, casa familiei Codrea a necesitat ceva investiţii. Graţie ajutorului dat de un grup de femei şi tineri coordonaţi de Vlad Livia, casa şi grădina a fost amenajată în câteva zile.



Dintre ostenitori amintim: Bărbat Rodica, Bărăgan Maria, Ciurea Paraschiva, Drăguşin Octavia, Dumitraşcu Maria, Fuciu Dumitru, Ghindea Virginia, Grovu Mariana, Istrate Alexandru, Nan Paraschiva, Nan Manuela, Şerban Sorin, Ştefan Olimpia, Ştefan Ioan, Vlad Doina, Vlad Mădălina, Vrabie Cornelia şi alţii.
Vizita Ps Visarion Răşinăreanu
La o săptămână după instalarea noului preot Alexandru Stanciu, Duminica 21 Mai de Ziua Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, Ps. Visarion, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a făcut la Ucea de Sus un popas inopinat.
Preasfinţia Sa a ţinut să felicite pe noul preot instalat şi a adresat un îndemn credincioşilor ce se aflau la slujba utreniei de îmbărbătare şi de conlucrare cu noul preot, spre binele şi propăşirea bisericii noastre străbune.
Părintele Alexandru a mulţumit Prea Sfinţiei Sale pentru urările făcute şi i-a adus aminte că binecuvântarea pentru înscrierea la Facultatea de Teologie Andrei Şaguna din Sibiu i-a dat-o acum şase ani chiar dânsul, într-un moment când absolvenţii de liceu erau cu greu primiţi la celelalte facultăţi de teologie din ţară. Ps. Visarion a rămas plăcut impresionat şi după binecuvântarea arhierească şi-a continuat drumul spre oraşul Victoria unde a oficiat Sf. Liturghie la Biserica cu hramul Sf. Constantin şi Elena.
Duminică 28 mai 2006, înaintea slujbei de dimineaţă, s-au sfinţit un set de Sf. Vase: Potir, Disc, steluţă şi linguriţă toate sunt din argint placate cu aur. Donaţia în valoare de 2680 RON, a fost făcută de familia Precup Ovidiu şi Laurenţia, împreună cu copiii Loredana şi Alexandru.
Tot familia Precup a donat spre folosul personal al preotului o Sf. Cruce, gravată cu Sfinţii Evanghelişti, placată cu aur. Valoarea acestei donaţii este de 960 RON.
Ziua eroilor
Joi 1 Iunie 2006 Biserica Ortodoxă prăznuieşte Înălţarea Domnului. Tot atunci facem pomenirea eroilor neamului căzuţi pe toate câmpurile de luptă, pentru libertatea şi demnitatea poporului român.
După oficierea Sf. Liturghii, cuvântul de învăţătură al părintelui a fost urmat de sfinţirea steagurilor. Doi veterani de război, Vlădăşel Alexandru şi Funariu Alexandru, au înmânat steagurile noii generaţii reprezentată de doi tineri frumos îmbrăcaţi în port popular românesc. A urmat apoi parastasul în cinstea eroilor.
La manifestare au participat:primarul Vasile Silea, consilierii locali ai comunei Ucea, cadre didactice împreună cu elevii claselor I-VIII ai Şcolii Generale din sat şi foarte mulţi credincioşi.
Anul acesta ziua de 1 Iunie – Ziua Internaţională a copilului a coincis cu sărbătoarea Înălţării Domnului. Datorită programului încărcat, Pr. Alexandru a hotărât ca această zi să fie ţinută sâmbătă 3 iunie. În acest sens au fost invitaţi toţi copiii satului la Oficiul parohial pentru a marca acest eveniment.
Numărul participanţilor a fost peste aşteptări. Niciodată Parohia nu marcase atât de pregnant acest eveniment din viaţa celor mici. El era tratat mai mult de şcoală şi de fiecare părinte în parte.
Cu sprijinul câtorva credincioase preotul a organizat o manifestare deosebită.

Totul a început cu rugăciunea şi binecuvântarea părintelui paroh. Au fost servite apoi diferite gustări, dulciuri şi sucuri. Era o atmosferă destinsă de muzica specifică vârstei copilăriei. Au urmat diferite jocuri animate chiar de părinţii care-i însoţeau. Plecând de la o poveste, părintele le-a dat copiilor diverse învăţături folositoare de suflet. Totul s-a încheiat în prag de seară, când fiecare a plecat pe la casa lui cu bucuria părtăşiei şi comuniunii prilejuite de acest eveniment.
Colecta pentru veşminte preoţeşti şi sfinţirea lor
Veşmintele preoţeşti fac parte din categoria odoarelor bisericeşti indispensabile în exercitarea cultului ortodox.
Parohia deşi avea veşminte de toate nuanţele, erau deteriorate şi într-un grad de uzură ridicat. De aici a venit necesitatea achiziţionării unora noi.
In perioada 10-16 iulie s-a organizat o colectă în acest sens în tot satul. Mai mult, parte din credincioşi au ţinut să facă donaţii personale preotului paroh câte un rând de veşminte preoţeşti.

Aceştia au fost: Fuciu Dumitru împreună cu tatăl Nicolae şi mama Eufrosina, Nan Paraschiva şi fiica, Manuela; Fuciu Ioan şi Maria; Ghindea Gheorghe şi Cornelia din SUA.
Veşmintele au fost sfinţite duminică 23 iulie, imediat după slujba utreniei.
Cercul de pictură Buna Vestire
Cercul de pictură bisericească „Buna-Vestire”, aflat sub patronajul bisericii cu acelaşi hram din satul Ucea de Sus, jud. Braşov a luat fiinţă în vara anului 2006 la iniţiativa preotului paroh Alexandru Stanciu, sub coordonarea domnişoarei Mihaela Apostu, specialist în conservarea operelor de artă, absolventă a Facultăţii de Teologie Andrei Şaguna din Sibiu, secţia Patrimoniu cultural.
La început, activitatea a debutat cu un număr restrâns de copii, doar trei, spaţiul de desfăşurare fiind casa părintelui Alexandru. Pe parcurs, numărul de copii a crescut şi odată cu aceasta s-a simţit şi nevoia unui spaţiu mai mare. Primarul Vasile Silea ne-a pus la dispoziţie o sală de clasă, la şcoala din sat, aşa încât orele de pictură au continuat aici.
De-a lungul orelor de practică, cei peste treizeci de copii cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani caută să-şi însuşească tehnica pictării icoanelor pe sticlă. Este o atmosferă de cunoaştere, de înţelegere, de înălţare sufletească căci, fiecare curs începea cu citirea rugăciunii iconarului iar binecuvântarea părintelui întărea mâinile copiilor - iconari.
Iniţial s-a dorit ca cercul de pictură să-i instruiască pe copiii care manifestă aplecare spre pictarea icoanelor pe sticlă. Pe parcurs am realizat că trebuie să ne ocupăm şi de cei foarte mici, să le valorificăm talentul, iniţiindu-i în tainele picturii.
Trăieşti un sentiment fără pereche atunci când vezi că un copil de 4 ani dă viaţă unei bucăţi de sticlă, încercând după puterile lui să aşeze pe aceasta un chip de sfânt.
S-au folosit modele (izvoade) vechi aparţinând unor renumite centre de pictură pe sticlă cum ar fi Nicula, cel mai vechi din Ardeal unde pe vremuri, după spusele bătrânilor se picta aproape la fiecare casă din acest sat, Şcheii Braşovului, Făgăraş.
Maslul de obşte din duminicile de după Învierea Domnului are o tradiţie de zeci de ani în Ţara Făgăraşului. În Ucea de Sus acest eveniment este aşteptat cu nerăbdare şi se ţine în Duminica Tuturor Sfinţilor.
Anul acesta, Sf. Maslu s-a ţinut în 18 iunie şi l-a avut invitat pe Părintele Protopop Ioan Ciocan. După Sf. Liturghie s-a ieşit în curtea bisericii unde s-a săvârşit sfinţirea apei. Între timp au sosit şi ceilalţi preoţi invitaţi, soborul ridicându-se la un număr de 12 slujitori. Amintim aici pe: Pr. Aurel Pavel, Corbi; Pr. Alexandru Petrica, Comana de Jos; Pr. Gheorghe Găitănaru, Feldioara; Pr. Ionuţ Ilea, Ohaba; Pr. Bâlbă Ciprian, Toderiţa; Pr. Adrian Magda, Victoria I; Pr. Octavian Smădu, Victoria II; Pr. Dorin Năpar, Victoria – Spital; Pr. Ioan Năftănăilă, Viştea de Jos; Pr. Nicolae Albăceanu, Viştea de Sus.
Mulţimea credincioşilor a fost impresionantă iar bucuria duhovnicească pe măsură.
După slujbă preoţii au fost invitaţi la o agapă frăţească organizată de săteni.
Sfinţirea Cristelniţei
Cristelniţa(colimvitra) este un obiect de cult, de forma unui vas, in care se pune apa pentru botezul pruncilor.
Colimvitra şi apa botezului, spunea Sf. Chiril al Ierusalimului, „sunt pentru noi mormânt izbăvitor de viaţă şi maică duhovnicească, născându-ne pentru viaţa în Hristos şi ţinând locul pântecelui celui curat al Sfintei Fecioare, din care S-a născut Mântuitorul”.
La Ucea de Sus până acum botezul se făcea într-o văniţă de tablă. Dat fiind însemnătatea şi importanţa tainelor de iniţiere, ca porţi ce ne deschid Împărăţia Cerurilor, s-a luat iniţiativa achiziţionării unei cristelniţe.
Prin bunăvoinţa şi dărnicia credincioşilor s-a achiziţionat o astfel de cristelniţă care a fost sfinţită duminică 29 octombrie 2006.
Sfinţirea garniturii şi acoperămintelor Sf. Altar şi a epitafului Adormirii Maicii Domnului
La sfârşitul lunii iulie 2006 pr. paroh ia iniţiativa achiziţionării unei noi garnituri şi acoperăminte pentru Sf. Biserică, pentru că cele existente erau uzate. Credincioşii au răspuns cu multă bunăvoinţă acestei propuneri. Cum sumele colectate au fost destul de consistente şi praznicul Adormirii Maicii Domnului se apropia s-a luat hotărârea comandării şi a unui Sf. Epitaf cu Adormirea Maicii Domnului deoarece Biserica nu avea aşa ceva.

Duminică 6 august, de praznicul Schimbării la faţă, după slujba Utreniei s-a făcut sfinţirea garniturii şi acoperămintelor Sf. Altar, ca şi a Epitafului Adormirii Maicii Domnului.
Sfinţirea Pangarului
Sfinţirea Pangarului Bisericii din Ucea de Sus s-a făcut în 15 august, de Adormirea Maicii Domnului.
Până nu de mult credincioşii se autoserveau cu lumânări de pe o masă pusă în Biserică. Despre cărţi şi obiecte bisericeşti nici nu se putea vorbi. De aceea preotul paroh a propus amenajarea unui spaţiu anume unde să se vândă lumânări, cărţi şi obiecte bisericeşti.
La intrarea în biserică se aflau de o parte şi de alta două încăperi. Într-una din ele se aprindea lumânări. Camera de lumânări s-a pus afară iar locul respectiv s-a zugrăvit, s-a confecţionat mobilier specific pentru un spaţiu de acest gen şi aşa a luat fiinţă pangarul bisericii din Ucea de Sus.

Este un loc în care credincioşii pot cumpăra la un preţ accesibil nu numai lumânări furnizate de Arhiepiscopie dar şi cărţi de rugăciune, cărţi de formare duhovnicească, icoane, tămâie şi alte obiecte bisericeşti. Furnizorii noştri sunt în special Arhiepiscopia Sibiului, Institutul Biblic al Patriarhiei Române dar şi diferite edituri cu care lucrăm într-o transparenţă totală, existând o strictă evidenţă financiar contabilă în acest sens.
Intenţia parohiei nu a fost neapărat aceea de aşi rotunji veniturile băneşti ci în special de dorinţa noastră ca şi în acest mod Cuvântul lui Dumnezeu să ajungă la sufletul enoriaşilor. Sunt atâtea cărţi care apar acum şi atât de folositoare pentru suflet care trebuiau să ajungă şi în mâna credincioşilor de la ţară.
Spre surprinderea noastră, deşi aşa cum am menţionat preţurile sunt mici comparabil cu alte magazine care vând astfel de obiecte şi cărţi bisericeşti, veniturile parohiei sunt peste aşteptări iar folosul sufletesc din partea credincioşilor incomensurabil.
Tot în acest loc se face şi spovedania credincioşilor. Până acum spovedania se făcea în apropierea Altarului, unde omul era cumva stingherit şi nevoit să vorbească foarte încet pentru a nu fi auzit de ceilalţi, care stăteau la câţiva paşi de el. Acum, prin amenajarea acestui spaţiu se creează şi o intimitate în care fiecare penitent ce vine la spovedanie poate să-şi descarce sufletul în voie în faţa lui Dumnezeu şi a duhovnicului.
După un post de două săptămâni, credincioşii Bisericii Ortodoxe sărbătoresc în fiecare an la 15 august Adormirea Prea Sfintei Născătoarei de Dumnezeu şi Pururi Fecioara Maria.
Niciodată în Ucea de Sus nu s-a cântat Prohodul Maicii Domnului. Credincioşii râvnitori mergeau la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.
Anul acesta Prohodul s-a cântat şi în satul nostru. Biserica a fost frumos împodobită iar în fapt de seară, cu mic, cu mare credincioşii au purces spre sfântul locaş fiind chemaţi de glasul clopotului.

În jurul Sf. Epitaf ce avea brodat pe el Adormirea Maicii Domnului, tinerii, băieţi şi fete, îmbrăcaţi în straie populare, au intonat cu glas duios cântarea de prohodire a Preacuratei. După cântarea Sfinte Dumnezeule s-a făcut înconjurul Bisericii, Sf. Epitaf fiind purtat de patru feciori.
Maslul de obşte la Sumerna
Pe raza satului Ucea de Sus se află cătunul Sumerna. Acesta aparţine administrativ-teritorial de satul Ucea de Sus, aşa cum reiese şi din adeverinţa emisă de Primăria Ucea cu nr. 1319 din 13 iulie 2006. Ucenii de sus având acolo acte asupra pământurilor, au case şi diferite proprietăţi
Sumerna a aparţinut bisericeşte de parohia noastră. Acum mai bine de treizeci de ani, preotul paroh Ioan Bursu, fiind bolnav şi neputincios n-a mai putut deservi şi pe credincioşii din acest cătun. Printr-o înţelegere verbală l-a rugat pe părintele Cornel Codrea din oraşul Victoria să meargă dânsul pentru a împlini nevoile spirituale ale puţinilor oameni de acolo.
După plecarea la Domnul a preotului Bursu, a venit ca paroh părintele Ilarie Morariu. Din păcate dânsul nu şi-a extins păstorirea asupra cătunului mai sus amintit, aşa cum se cuvenea de fapt, invocând motive de deplasare şi opoziţia preoţilor din oraşul Victoria, aceştia incluzând Sumerna în aria lor de activitate.
O dată cu venirea noastră în parohie am făcut un memoriu către instituţiile ierarhice superioare întrucât se încălca unul din principiile canonice fundamentale de organizare şi administrare a Bisericii Ortodoxe Române – Principiul teritorial, care exprimă rânduiala potrivit căreia formele organizaţiei bisericeşti teritoriale se acomodează după tiparele organizării teritoriale a unităţilor de stat. Prin adresa nr. 2888 Permanenţa Consiliului Eparhial Sibiu întrunită în 23 aug. 2006. a recunoscut oficial dreptul Parohiei Ucea de Sus asupra cătunului Sumerna.
Duminică 3 sept. a avut loc în cătunul Sumerna, conform unei mai vechi tradiţii iniţiată de părintele Smădu Octavian, Taina Sfântului Maslu de obşte. Alături de numeroşii credincioşi a oficiat un sobor de şapte preoţi, din împrejurimi, în frunte cu părintele Stanciu Alexandru, parohul Ucei de Sus. După săvârşirea slujbei, părintele Octavian Smădu a mulţumit credincioşilor pe care i-a avut în păstorire mai bine de douăzeci de ani, încredinţându-i acum părintelui Alexandru Stanciu. A luat cuvântul noul paroh în care a subliniat disponibilitatea de a fi mai des prezent în acest loc şi totodată dorinţa de a se ridica cu timpul o biserică spre mângâierea credincioşilor de aici. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Pr. Adrian Magda de la Parohia Victoria.
Credincioşii din Ucea de Sus au din bătrâni o datină care o ţin cu sfinţenie.
În ziua de Înălţarea Sfintei Cruci, 14 septembrie, după oficierea Sf. Liturghii, se face procesiunea de ieşire în curtea bisericii.
Acolo are loc slujba de sfinţire a apei, apoi preotul binecuvântează semănăturile (grâu, orz, etc) aduse de credincioşi pentru însămânţările de toamnă.
Deschiderea anului şcolar2006-2007
Vineri, 15 septembrie a avut loc deschiderea noului an şcolar 2006-2007. Evenimentul a fost marcat şi de Şcoala din Ucea.
Din păcate începând din toamna aceasta, în satul Ucea de Sus, ciclul gimnazial s-a desfiinţat datorită numărului redus de copii. Cei câţiva elevi de gimnaziu fac naveta in Ucea de Jos.

La eveniment au participat alături de elevi şi părinţi, întregul corp didactic, domnul primar Vasile Silea şi preotul Alexandru Stanciu.
Deschiderea s-a făcut cu un Te-Deum de început de an şcolar, a urmat cuvântul preotului, al primarului şi al directorului.
Plini de emoţie elevii au păşit apoi spre sălile de clasă unde au fost aşteptaţi de învăţătorii şi profesorii lor.
Expoziţia de pictură de icoane pe sticlă
Cercul de pictură bisericească „Buna-Vestire”, aflat sub patronajul bisericii cu acelaşi hram din satul Ucea de Sus, jud. Braşov a luat fiinţă în vara anului 2006 la iniţiativa preotului paroh Alexandru Stanciu, sub coordonarea domnişoarei Mihaela Apostu, specialist în conservarea operelor de artă, absolventă a Facultăţii de Teologie Andrei Şaguna din Sibiu, secţia Patrimoniu cultural.
Icoanele realizate de tinerii iconari au fost reunite în cadrul unei expoziţii ce a avut loc duminică, 17 septembrie 2006 în Ucea de Sus, unde Biserica Mică s-a dovedit neîncăpătoare.
Copiii stăpâniţi de emoţie, îmbrăcaţi în haine populare româneşti au primit diplome de participare şi cadouri din partea părintelui.
1
La eveniment au participat alături de pr. paroh Alexandru Stanciu, fostul preot paroh Ilarie Morariu, actual pensionar, primarul comunei Ucea: Vasile Silea, precum şi alţi oameni de suflet care s-au implicat în felul lor în sprijinirea acestei activităţi.
În prezent coordonatorul Cercului de pictură este Domnul Nicolae Bărbat, care cu mult tact şi înţelepciune continuă activitatea începută de domnişoara Mihaela Apostu.
Sfinţirea sălii de clasă a Bisericii
Din toamna anului 2006 ciclul gimnazial la Şcoala din satul Ucea de Sus s-a desfiinţat datorită numărului redus de copii.
Au rămas destule săli de clasă libere, aşa că preotul Alexandru Stanciu l-a rugat pe domnul primar Vasile Silea să pună la dispoziţia bisericii una din săli pentru desfăşurarea activităţii cercului de pictură „Buna Vestire” alcătuit din copiii satului dar şi pentru diferitele activităţi pastorale ale parohiei.
S-a trecut apoi la amenajarea acestei săli de clasă: s-a zugrăvit, s-a vopsit soclu, s-au pus perdele şi s-a cumpărat o mochetă, totul cu cheltuiala parohiei şi prin strădania epitropului Eugen Bărbat şi a unui grup de credincioase.

Prin bunăvoinţa doamnei Rodica Schmidt din Germania, fiica lui Eleonor şi Eleonora Bursu, s-a donat şi un video-proiector pentru vizionarea diferitelor documentare şi filme religioase cu caracter instructiv-educativ pentru credincioşii parohiei noastre.
Domnul primar a pus la dispoziţie din partea autorităţilor locale şi un calculator pe care din păcate, ulterior l-a revendicat pentru nevoile primăriei.
Sfinţirea sălii de clasă a Bisericii s-a făcut duminică 10 decembrie 2006. Au participat un număr mare de credincioşi şi tot în acea seară s-a vizionat cu mare bucurie şi filmul cu vizita pe care a făcut-o IPS Laurenţiu Streza pe 14 mai cu ocazia instalării în parohie a preotul Alexandru Stanciu.
Ca urmare a hotărârii Sf. Sinod din anul acesta ca şi a recomandărilor şi îndrumărilor primite de la Arhiepiscopia Sibiului privind implicarea mai amplă a Bisericii, respectiv a Parohiei privind purtarea de grijă faţă de familiile nevoiaşe cu mai mulţi copii, faţă de bătrânii bolnavi şi singuri, faţă de copiii predispuşi spre abandon şcolar, în perioada 10 sept. – 10 oct. 2006 s-a pornit o amplă campanie de identificare a cazurilor sociale din parohia noastră.
Campania a fost efectuată de preotul paroh Alexandru Stanciu, însoţit de epitropul Bărbat Eugen şi de domnul Ioan Fuciu, din partea Consiliului Local al comunei Ucea.
Acţiunea a fost binevenită şi pentru cunoaşterea parohiei de către noul preot şi implicarea comunităţii pentru rezolvarea pe cât posibil a cazurilor de maximă urgenţă socială.
S-au făcut un număr de peste 50 de anchete sociale la cazurile mai nevoiaşe din parohie şi s-a fixat un program de reabilitare şi într-ajutorare a familiilor cu venituri mici, a bătrânilor singuri, bolnavi şi părăsiţi.
Sfinţirea Evangheliei
Anul 2006 a stat sub semnul înnoirii în Parohia Ucea de Sus.
Dintre odoarele care s-au cumpărat anul acesta nu putea lipsi Sf. Evanghelie.
Biserica mai are două Sfinte Evanghelii dar timpul şi uzura si-au spus cuvântul şi asupra lor. De aceea s-a trecut la o nouă colectă în bani pentru cumpărarea uneia noi.
Credincioşii au răspuns şi de data aceasta cu multă bunăvoinţă.
Joi 30 noiembrie 2006 de sărbătoarea Sf. Apostol Andrei, înainte de începerea Sf. Liturghii, s-a făcut sfinţirea ei spre bucuria şi mulţumirea tuturor celor prezenţi.
Sfântul Nicolae, prietenul copiilor
Sfântul Nicolae deschide perioada sărbătorilor de iarnă, atât de îndrăgite de copii.
Anul acesta Parohia Ucea de Sus a ţinut să marcheze într-un mod deosebit acest eveniment.
Doamna educatoare Ghindea Maria a împodobit cu o seară înainte bradul care va rămâne în Biserică până la Bobotează.
Copiii satului însoţiţi de doamnele educatoare şi de învăţătorii lor au participat la Sf. Liturghie. După ce s-au împărtăşit cu Sf. Taine, copiii de la grădiniţă au susţinut un scurt program de colinde şi poezii religioase, după care în după-amiaza acelei zile au fost invitaţi la sala de clasă a Bisericii unde Sf. Nicolae prin mâna unor oameni de suflet au ţinut să ofere copiilor de toate vârstele o zi de neuitat.

Însoţiţi de părinţi sau bunici ei au servit diferite gustări, dulciuri, ceai, au cântat colinde, au ascultat muzica specifică vârstei lor şi au vizionat desene animate. La plecare au primit fiecare câte un cadou.
Printre cei ce au ţinut să ajute pe Sf. Nicolae la plinirea bucuriei celor mici au fost: Pr. Alexandru Stanciu, Precup Ovidiu, Rodica Schmidt, Fuciu Ioan cărora le mulţumim şi pe această cale.
Ceata de feciori
Ceata de feciori, care în zi de Ajun de Crăciun aduc vestea Naşterii Domnului pe la casele credincioşilor, este o tradiţie de zeci de ani în Ţara Făgăraşului.
Nici în Ucea de Sus n-a lipsit acest frumos obicei păstrat cu sfinţenie din bătrâni.
Ceata de feciori se constituie în prima săptămână din Postul Crăciunului când flăcăii satului se constitue în două cete, una de din sus-ul satului şi alta de din jos. Tot atunci se stabileşte cine este jude, vice-jude, crâşmar precum şi numărul celor ce vor participa în fiecare ceată. Se alege apoi o casă de găzduire unde ei pe toată perioada sărbătorilor de iarnă se vor întâlni şi chiar vor convieţui în special în zilele de Crăciun. Se tocmesc apoi instrumentiştii ce-i vor însoţi pe la casele credincioşilor şi vor înveseli în serile de şezătoare sau horele(balul) ce se vor ţine de sărbători.
În ziua de Sf. Nicolae are loc o primă întâlnire la Căminul cultural din sat, nu este neapărat o horă , pentru că suntem încă în post ci mai mult o probă, o repetiţie pentru ceea ce va avea loc după Crăciun.
În Ajun de Crăciun, dis de dimineaţă cetele de feciori vin la Biserică pentru a primi binecuvântarea preotului, intonează o colindă, apoi se retrag spre casa unde îşi au gazda.
Prima casă colindată este cea a preotului paroh, apoi a familiilor ale căror membrii au preoţi, primarul satului, profesorii şi învăţătorii, doctorii şi inginerii, deci intelectualii satului apoi fiecare familie la rând.
Pentru mai multe amănunte vizitaţi pagina cu Viaţa Satului.
!!! ATENŢIE !!!
Conţinutul acestui Sait este protejat de Legea Drepturilor de autor.
|