CULTURA
OBIECTIVE ASISTENTA SOCIALA COPII SI TINERET CULTURA
DEZVOLTARE
ORGANIZATIONALA
DONATII
SPONSORI

CULTURĂ

Cuprins

Cercul de pictură Buna Vestire
Corul Bisericii Ucea de Sus
Corul Timotheos.
Atelier Teatru
Biblioteca

 

Cercul de pictură Buna Vestire

Cercul de pictură "Buna Vestire"

 

       Cercul de pictură „Buna Vestire”: copii  şi tineri din parohie care sunt iniţiaţi în tehnica picturii icoanelor pe sticlă şi pe lemn în vederea dezvoltării şi cultivării simţului religios şi estetic.
       Sunt trei grupe:

  • Preşcolari şi şcolarii mici: 4-5 ani până la cei din ciclul primar
  • Elevii de gimnaziu: clasele V-VII
  • Tinerii: clasa VIII şi elevii de liceu

       Responsabili:

  • Mihaela Apostu:- specialist în conservarea şi restaurarea operelor de artă
  • Maria Codrea
  • Nicolae Bărbat

       Membrii:

               Balaban Iris
             Balea Cristian
             Boeriu Teodora
             Catana Alexandru
             Cornea Cristian
             Damian Daria
             Florea Andrei
             Florea Andrei
             Florea George
             Fuciu Daria Maria
             Funariu Paul
             Funariu Paula
             Ghindea Eduard Alexandru
             Ghindea Ioana
             Glajar Anamaria
             Kovacs Ciprian
             Liancu Mihai Ioan
             Mardan Alexandra
             Mardan Raluca
             Pandrea Andra Maria
             Popa Mihai
             Rusu Cristian
             Rusu Diana
             Stanciu Cristina
             Stanciu Ecaterina
             Stoian Daria
             Vlad Amalia
             Vlad Radu

CUPRINS

La început...
Tradiţia Icoanelor pe sticlă în Ţara Făgăraşului
Expoziţia de icoane pe sticlă
Cercul de Pictura Buna Vestire sesiunea iul-aug. 2011
Expozitia de icoane pe sticla sesiunea iul-aug. 2011

 

    La început...

 

       Cercul de pictură bisericească „Buna-Vestire”, aflat sub patronajul bisericii cu acelaşi hram din satul Ucea de Sus, jud. Braşov a luat fiinţă în vara anului 2006 la iniţiativa preotului paroh Alexandru Stanciu, sub coordonarea domnişoarei Mihaela Apostu..
       La început, activitatea a debutat cu un număr restrâns de copii, doar trei, spaţiul de desfăşurare fiind casa părintelui Alexandru. Pe parcurs, numărul de copii a crescut şi odată cu aceasta s-a simţit şi nevoia unui spaţiu mai mare. Primarul Vasile Silea ne-a pus la dispoziţie o sală de clasă, la şcoala din sat, aşa încât orele de pictură au continuat aici.
       De-a lungul orelor de practică, cei peste treizeci de copii cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani caută să-şi însuşească tehnica pictării icoanelor pe sticlă. Este o atmosferă de cunoaştere, de înţelegere, de înălţare sufleteascăcăci, fiecare curs începea cu citirea rugăciunii iconarului iar binecuvântarea părintelui întărea mâinile copiilor - iconari.
       Iniţial s-a dorit ca cercul de pictură să-i instruiască pe copiii care manifestă aplecare spre pictarea icoanelor pe sticlă.. Pe parcurs am realizat că trebuie să ne ocupăm şi de cei foarte mici, să le valorificăm talentul, iniţiindu-i în tainele pictării.
       Trăieşti un sentiment fără pereche atunci când vezi că un copil de 4 ani dă viaţă unei bucăţi de sticlă, încercând după puterile lui să aşeze pe aceasta un chip de sfânt.
       S-au folosit modele ( izvoade) vechi aparţinând unor renumite centre de pictură pe sticlă cum ar fi Nicula, cel mai vechi din Ardeal unde pe vremuri,  după spusele bătrânilor se picta aproape la fiecare casă din acest sat, Şcheii Braşovului, Făgăraş.

     Tradiţia Icoanelor pe sticlă în Ţara Făgăraşului

 

       Iconarii din părţile Făgăraşului apar, după Vasile Drăguţ, la începutul secolului al XVIII-lea, când Constantin Brâncoveanu îşi împodobise propria sa ctitorie, biserica Sf. Nicolae pe uliţa Chivărarilor din Făgăraş cu icoane şi picturi murale.Unul dintre cei mai însemnaţi iconari este Savu Moga venit de la Nicula şi stabilit în anul 1843 în satul Arpaşul de Sus unde a lucrat tot restul vieţii. Fiind un zugrav de icoane de-al locului am folosit modelele icoanelor sale din dorinţa de a duce mai departe tradiţia pictării lor pe sticlă. Tehnica icoanelor pe sticlă arată marea simplitate a mijloacelor de care s-au servit zugravii ţărani, fapt ce pune şi mai mult în evidenţă, talentul, simţul artistic al meşterilor ţărani.
       Preferinţa care a existat în pictura pe sticlă pentru anumite teme, pentru anumiţi sfinţi, în jurul cărora au circulat o serie de legende  nu este deloc întâmplătoare. Această preferinţă se explică prin atribuirea de puteri magice unor sfinţi. Asfel, Sf. Nicolae era considerat aducător de noroc, Sf. Haralambie apărător de ciumă şi alte boli, Sf. Gheorghe şi Sf. Ion apărători ai vitelor, în timp ce Sf. Ilie apăra de trăsnete etc.  De mare căutare se bucurau icoanele cu chipul Mariei, precum şi cele cu naşterea lui Iisus, icoană care făcea parte din zestrea fetelor, ca simbol al fecundităţii. Între temele icoanelor pe sticlă din Transilvania sunt obişnuite şi acelea care reprezintă oarecum pe sfinţii anotimpurilor, sub protecţia cărora plugarul îşi aşeza munca şi roadele ei: Gheorghe, Maria, Dumitru şi Nicolae, reprezentând primăvara, vara, toamna şi iarna. Una dintre creaţiile cle mai interesante, aparţinând centrului de pictură Nicula este chipul Maicii Domnului Îndurerate, înveşmântată în acea haină neagră ce are şi un fel de glugă, numită maphorion, imagine care, în diferite variante, s-a răspândit în toată Transilvania.
       Pictura populară pe sticlă este caracterizată printr-un desen naiv, dar foarte sugestiv şi printr- o compoziţie simplă şi clară.
       Pictarea icoanelor este o îndeletnicire deosebită care necesită nu numai iscusinţă artistică, ci şi sensibilitate sufletească, credinţă în Dumnezeu şi un comportament frumos toate împreună făcând posibile realizarea acestor „ferestre spre cer”. Marii pictori de icoane au fost totodată şi oameni credincioşi, iar lucrările lor rămase peste veacuri fac cinste nu numai lor ci şi epocii în care au trăit.

Expoziţia de icoane pe sticlă

       Icoanele realizate de tinerii iconari au fost reunite în cadrul unei expoziţii ce a avut loc duminică, 17 septembrie 2006 în Ucea de Sus, unde  Biserica Mică s-a dovedit neîncăpătoare. Copiii stăpâniţi de emoţie,  îmbrăcaţi în haine  populare româneşti au primit diplome de participare şi cadouri din partea părintelui.

  

       La eveniment au participat alături de Pr. Paroh Alexandru Stanciu, fostul preot paroh Ilarie Morariu, actual pensionar, primarul comunei Ucea: Vasile Silea, precum şi alţi oameni de suflet care s-au implicat în felul lor în sprijinirea acestei activităţi.

   

       În prezent coordonatorul Cercului de pictură este Domnul Nicolae Bărbat, care cu mult tact şi înţelepciune continuă activitatea începută de domnişoara Mihaela Apostu.

 

 
 

  Aici puteti descarca icoanele din cadrul expozitiei

1 2 3 4 5

       

 

Cercul de Pictura Buna Vestire sesiunea iul-aug. 2011

      Preoteasa Maria Codrea - O Doamnă de Poveste

Maria Codrea

Truda copilului iconar

         Se cuvine să aducem lui Dumnezeu slavă si multumire pentru harul Său pe care nu-l ia de la noi, ci mai mult, îl înmulteste nouă, prin icoanele pictate de copiii ucenici.
     În Tara Făgărasului s-a cunoscut în ultimii ani un avânt deosebit pentru ceea ce se numeste iconografie.
     P:C: Pr. Stanciu Alexandru s-a străduit să urmeze Traditiei Bisericii, organizând un cerc de pictură a icoanei cu cei mai tineri credinciosi din parohie.
     Prin zugrăvirea icoanelor (după puterea fiecărui copil), se pot spune tot atâtea cuvinte de slăvire:,, Cel ce este frumusetea tuturor fiilor oamenilor si izvor a toată frumusetea nevăzută si văzută. (Din rugăciunea iconarului)
     În ochii fiecărui copil am văzut de fiecare dată curătenia sufletului, printr-o luminită care străluceste când îsi admiră lucrarea pe care o execută cu atâta râvnă, distingându-se prin seriozitate. Această strălucire a ochilor o consider o sclipire a României ortodoxe de altă dată.
     Icoana zugrăvită de copiii ucenic este o carte despre credintă. Prin limbajul liniilor si al culorilor, ei descoperă învătătura morală si liturgică a Bisericii. Cu cât este mai curată si mai înăltătoare viata micutului crestin, cu atât îi este mai accesibil sufletului său limbajul icoanei.
     Icoana este o rugăciune exprimată prin imagini si trebuie înteleasă întâi de toate prin rugăciune.
     Cel ce trudeste în lucrarea iconografiei trebuie să nu uite de binecuvântarea lui Dumnezeu si să urmărească frumusetea interioară si exterioară în toată icoana zugrăvită.
     Credinta, smerenia si curătia trebuie să fie însusirile firesti ale iconarului, iar icoana zugrăvită cu aceste însusiri să fie de mare ajutor la adunarea mintii în rugăciune, la împăcarea si odihna sufletului crestinului care se luptă cu furtunile vietii.
     De aceea, ca orice măiestrie, precum desenul si pictura, la fel si iconografia trebuie învătată începând NU de la lucruri complicate ci de la cele simple, trecând treptat către cele mai complexe. Asa vom parcurge si noi, cu răbdare fiecare etapă.
     Evanghelia este vesnică si unică pentru toate popoarele si veacurile, iar însemnătatea ICOANEI nu poate fi îngrădită nici de epocă nici de popoare.
     Toate drumurile sunt deschise spre Dumnezeu. EL ne va vorbi dacă vrem să-L ascultăm, va veni la noi dacă-L invităm si ne va arăta că a fost întotdeauna cu noi în toate modalitătile, pe toate căile si în toate felurile.
     Noi ÎL rugăm să ne vorbească, să fie cu noi si la această lucrare, să ne lumineze în toate căutările sufletului.

   

Expozitia de icoane pe sticla sesiunea iul-aug. 2011  

Cercul de Pictura Buna Vestire aug 2011

Ezopzitia

 

Corul Bisericii Ucea de Sus

Corul Bisericii

Cuprins

 

Membri
Repetiţii
Realizări: Activităţi
Corului Parohiei Şinca nouă la Ucea de Sus
Corul Parohiei Ucea de Sus în vizită la Biserica "Sf. Nicolae" din Parohia Ucea de Jos
Sărbătorile pascale 2009
Vizita IPS Laurenţiu cu ocazia Binecuvântării Bisericii mici şi Sfinţirea Casei Parohiale
Colinde la Casa Parohială Dec. 2011
Colind Dec. 2012
„Craciun de-altadata” Spectacol 25 Dec. 2012

 

cor

Membri

 Dirijor:

  • Bărbat Cornelia
  • Ghindea Gheorghe

 

        Soprane:

  • Bărbat Cornelia                        
  • Bărbat Maria                             
  • Bărbat Paraschiva
  • Cristian Minerva
  • Ghindea Maria1
  • Ghindea Olimpia
  • Ghindea Virginia
  • Moroşan Elena
  • Muntean Eleonora
  • Muntean Maria
  • Oană Versavia
  • Purece Eleonora
  • Vlad Mădalina
  • Voila Eugenia

     

       Alto:

  • Bărbat Cornelia
  • Borzea Elena
  • Florea Cornelia
  • Ghindea Cornelia
  • Florea Eleonora3
  • Nan Olimpia
  • Sin Minerva

        Tenor:

  • Florea Vasile
  • Ghindea Gheorghe
  • Silea Alexandru
  • Silea Gheorghe

        Bas:

  • Bărbat Octavian
  • Bărbat Vasile
  • Fuciu Dumitru
  • Muntean Ioan
  • Muntean M. Ioan
  • Vlad Alexandru
  • Voila Alexandru

 

 Repetiţii 

rep.1  rep.2  rep.3

 

 Realizări: Activităţi

         

       Locul II la Festivalul de cântece religioase „Buna Vestire” de la Viştea de Sus în anii 2006, 2007

vistea 2006
vistea 2007

                Aici puteţi asculta evoluţia în concurs 2006                   Aici puteţi asculta evoluţia în concurs 2007

       Locul II la Festivalul de colinde din Victoria, cu ocazia prăznuirii Sf. Ştefan, patronul spiritual al oraşului.2007

   4

                                                               

Aici puteţi asculta evoluţia în concurs

    

 

     ► Festivalul de colinde din Victoria, cu ocazia prăznuirii Sf. Ştefan, patronul spiritual al oraşului. 27 Dec. 2008

  



 

Festivalul de cântece religioase „Buna Vestire” de la Viştea de Sus 22 Martie 2009


Corului Parohiei Şinca nouă la Ucea de Sus

Vizita Corului Parohiei Şinca nouă la Ucea de Sus, 5 Aprilie 2009

reunite

 

Sărbătorile pascale 2009

Prohodul Domnului, 17 Apr. 2009

Învierea Domnului, 19 Apr. 2009


Corul Parohiei Ucea de Sus în vizită la Biserica "Sf. Nicolae" din Parohia Ucea de Jos

Corul Parohiei Ucea de Sus în vizită la Biserica "Sf. Nicolae" din Parohia Ucea de Jos, Duminică 23 August 2009

la Ucea de jos

 

 

Vizita IPS Laurenţiu cu ocazia Binecuvântării Bisericii mici şi Sfinţirea Casei Parohiale

        Vizita IPS Laurenţiu cu ocazia Binecuvântării Bisericii mici şi Sfinţirea Casei Parohiale 20 Nov. 2009

 Colinde la Casa Parohială Dec. 2011

 

 Colind Dec. 2012

 

 „Craciun de-altadata”, Spectacol 25 Dec. 2012

program muzical-umoristic susţinut de Corul Parohiei Ucea de Sus

Regie: Pr. Alexandru Stanciu

Dirijor: Cornelia Bărbat

Gazde: Minerva Sin şi Vasile Florea

cu participarea Corului Timotheos Ucea de Sus

Coordonator: D-na Delia Maria Stanciu

 

Corul Timotheos

 

 

 

Atelier Teatru

Spectacol filantropic de Crăciun,

Piesa de teatru: „Regăsire de Crăciun”

Regie şi scenariu: Pr. Alexandru Stanciu

cu participarea Corului Timotheos Ucea de Sus

Coordonator: D-na Delia Maria Stanciu

 

 

 

 

Biblioteca

 

 

 

 

!!! ATENŢIE !!!

Conţinutul acestui Sait este protejat de Legea Drepturilor de autor.