Acasa
Biblia Filocalia Patericul Proloagele Vietile Sfintilor Pagini Ortodoxe

    

e

Programul slujbelor
28 Apr. - 19 Mai 2019
clicK AICI
I
Candela

     

 !!! Atenţie!!!
Conţinutul acestui sait este protejat de legea dreptului de autor!   HRISTOS A ÎNVIAT!

     "Hristos a inviat din morti,
Cu moartea pe moarte calcand
Si celor din morminte
Viata daruindu-le.

     

     Sărbătoarea Învierii Domnului sau Sărbătoarea Sfintelor Paşti este sărbătoarea biruinţei lui Hristos asupra păcatului, asupra iadului şi asupra morţii.
     Învierea lui Hristos nu este revenirea la viaţa pământească trecătoare, amestecată cu moartea, ci este trecerea la o viaţă nouă, la viaţa cerească veşnică din împărăţia lui Dumnezeu.
     Învierea lui Hristos este începutul şi temelia învierii tuturor oamenilor, la sfârşitul veacurilor. De aceea, Sfântul Apostol Pavel afirmă că „precum în Adam toţi mor, aşa şi în Hristos toţi vor învia”(1 Corinteni 15, 22).
     Sărbătoarea Sfintelor Paşti este sărbătoarea luminii, adică a sensului ultim al vieţii omului şi al universului; ea ne arată că omul nu este făcut pentru a rămâne în mormânt, ci pentru a urca la cer, iar universul acesta trecător se va preface într-un cer nou şi un pământ nou.
     Întrucât Sărbătoarea Sfintelor Paşti este şi sărbătoarea păcii şi a bucuriei, ea ne cheamă să aducem oamenilor aflaţi în nevoi pace şi bucurie prin cuvinte frumoase şi fapte bune.

     Ne-a învrednicit „părintele luminilor”(Iacov 1,17) să ajungem şi în acest an 2019, să prăznuim „Paştile lui Dumnezeu cele mântuitoare”, „Paştile cele mari şi sfinte” şi să cântăm împreună cu Biserica imnul de biruinţă”Hristos a înviat din morţi, cu moartea pre moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”.
     Ucenii de Sus s-au adunat în Sfânta Biserică în această „noapte de mântuire” a Paştilor înainte de miezul nopţii, cu sufletele şi trupurile primenite pentru a primi în miez de noapte lumină din lumina cea neînserată a lui Hristos cel răstignit şi înviat. 

     La orele 0,00 Preotul a adus lumina Învierii de la candela de pe Sfânta Masă, chemându-ne: „Veniţi de luaţi lumină!”, apoi în dangăn de clopot şi glas de tropar am ieşit cu toţii afară. După citirea Sfintei Evanghelii şi a stihurilor Paştilor din inimile străluminate a credincioşilor s-a înălţat cântarea „Hristos a Înviat!”. 
     După ocolirea Bisericii, în amintirea drumului pe care femeile mironosiţe le-au făcut spre mormântul purtător de viaţă al Domnului, am intrat în Sfânta Biserică, unde s-a continuat slujba Utreniei Învierii.
     Sfînta şi Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur a început în jurul ore 1,00. Răspunsurile în cadrul Sf. Liturghii au fost date de corul parohial,. După cântarea Axionului s-au sfinţit „Paştile”, iar după otpustul Sf. Liturghii s-a citit Pastorala din partea IPS Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
     La sfârşit părintele a ţinut un scurt cuvânt festiv, apoi credincioşii au venit la miruit şi au luat „Paştile”.