Acasa
Biblia Filocalia Patericul Proloagele Vietile Sfintilor Pagini Ortodoxe

    

e

Programul slujbelor
17-24 Mart. 2019
CLICK AICI

     !!! Atenţie!!!
Conţinutul acestui sait este protejat de legea dreptului de autor!
       

2

Uşile pocăinţei

     "Postul păzeşte pruncii, face curat pe tânăr, umple de vrednicie pe bătrân; părul alb împodobit cu postul, este mai vrednic de respect. Postul este pentru femei podoaba cea mai potrivită ; este frâu pentru oamenii în floarea vârstei, ajutorul căsniciei, păzitorul fecioriei. Acestea sunt binefacerile pe care le aduce postul în fiecare casă."
                                               Sfantul Vasile cel Mare

Usile pocaintei

     Ne aflăm iarăşi la porţile Împărăţiei celei veşnice şi ne pregătim ca prin post, rugăciune şi fapte bune, să putem străbate calea anevoioasă dar plină de bucurii duhovniceşti ce ne desparte de marele Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.
     Suntem chemaţi cu toţii ca, luându-ne fiecare crucea vieţii noastre, după îndemnul Mântuitorului, să purcedem la această călătorie duhovnicească de 40 de zile, pentru a ne întâlni la capătul ei cu Însuşi Mântuitorul Hristos cel înviat din morţi.
     Frumuseţea slujbelor din această perioadă este cu totul deosebită. Cântările, citirile, catehezele au menirea de a ne menţine elanul spre acest urcuş duhovnicesc, presărat cu ispite şi încercări la tot pasul.
     În această perioadă, în Parohia Ucea de Sus, slujbele se ţin dimineaţa şi seara, în fiecare zi.
     Dimineaţa la ora 6,45 se face Miezonoptica, Utrenia(Canonul din Triod) şi Ceasul I, iar Pavecerniţa Mare cu cateheză, seara, la 17,30.
     În fiecare săptămână se săvârşeşte Liturghia Darurilor, miercurea şi vinerea, la ora 15,00.
     Sâmbăta are loc Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur, urmată de parastasul de obşte pentru cei adormiţi.
     Pe parcursul sâmbetelor Postului mare, fiecare uliţă din cadrul satului, se organizează pentru a face pomenirile. Se face o colectă de bani şi se cumpără diferite produse de patiserie cât şi cele necesare pentru Sf. Liturghie din acea zi. În cadrul slujbei sunt pomeniţi atât cei vii cât şi cei adormiţi de pe uliţa respectivă. La sfârşitul Sf. Liturghii şi a parastasului jertfa sfinţită de preot(colăcei, chifle sau alte produse de patiserie) se dau de pomană.
     Fiind la ţară, credincioşii noştri sunt ocupaţi cu diferite treburi prin gospodărie sau pe câmp, de aceea le-am explicat că nu mă supăr dacă nu pot veni la Biserică. Ei trebuie să ştie că în fiecare zi părintele este acolo în faţa Sf. Altar şi înalţă rugăciuni către Dumnezeu pentru ei. Însă mare mi-a fost mirarea că participarea la aceste slujbe a fost substanţială, atât dimineaţa, cât şi seara,  ba mai mult nu a existat Liturghie a Darurilor să nu se fi împărtăşit cineva. Toate acestea spun ceva despre credinţa şi dragostea pe care sătenii o au faţă de Sfânta Biserică şi faţă de sfintele slujbe.

2